<<

History/Golden Oldies - Een begrip in de Belgische Discotheken
 
Artikel verschenen in Disco-Net , Nederlands Vakblad voor DJ's 

SOUL OLDIES of GOLDEN OLDIES hebben altijd bestaan, maar ze zijn de laatste jaren wel geweldig populair geworden met name in de Belgische discotheken. In Nederland staan ze tegenoverdit fenomeen zeker niet afkerig maar worden wel in minder mate gedraaid.

Deze platen scheppen een aparte sfeer, omdat zij gebaseerd zijn op een onmiskenbaar stijlvol ritme.  Een ritme dat geweldig goed klinkt en waarop de soulswing in al zijn verscheidene vormen kan worden ten toon gesteld. Verschillende discjockeys uit de beginjaren zeventig hebben toen geprobeerd de platen en de dancings te introduceren, wat voor sommigen van hen ook daadwerkelijk lukte.Zo werden zelfs rustieke boerderijen, om in bepaalde stijl te blijven, omgetoverd in bar-dancings waar men full-time oldies ten gehore kreeg.

Het wegblijven van de volledige doorbraak van die toenmalige hits zat hem toen in het feit, dat deze grammofoonplaten niet in de handel verkrijgbaar waren. De discjockeys moesten dus zelf op zoek, zonder in feite titels en uitvoerende artiesten/orkesten te kennen.  Daardoor kag de aankoopprijs in verhouding tot de moelijksheidgraad van het vinden van zulke platen stukken hoger dan normaal. Deze grammofoonplaten waren altijd origineel en dateerden uit de jaren zestig. Er werden zelfs van deze unieke platen "Bootlegs" (gesmokkelde) op de markt gebracht, maar kwalitatief bleven die ver onder de middelmaat en waren beslist niet goedkoop.

Discjockeys met up-to-date collecties van soul-oldies kregen dus op een dergelijke manier de gelegenheid, om de tintelende en wervelende muziek door hun klankkasten te sturen en zo de massa op te warmen, voor dit uitzonderlijk genre van muziek. Het was en is nu trouwens nog de kunst om steeds maar onbekend materiaal te bemachtigen en volgens het commerciële systeem de wereld in te sturen. De discjockeys blijven nu nog de oldies-markt geweldig beïnvloeden en zijn ook zelf een beetje platenplugger geworden. Ze prepareren zelf oldies door deze af te spelen op een ander toerental dan gebruikelijk, al hebben sommige grammofoonplaten niets met soul te maken. De ambiance en ritme in dergelijke platen maakt hen ontzettend populair. Zelfs de Cha-Cha stijl werd enthousiast onthaals, omdat het dansritme het beste te vegelijken viel met de oldies. Achteraf bleek dan ook dat SKA-muziek, geïmporteerd uit Jamaica, een van de oudste muziekvormen,zich gemakkelijk liet integreren in het oldies-genre.

SOUL OLDIES is inmiddels een begrip in de Belgische discotheken en bij het Belgische publiek. Zodoende kunnen verschillende dancings, die normaal commerciële muziek draaien, deze soul-oldies niet meer uitsluiten, hetgeen weer ten goede komt van de keuzebepaling in deze discotheken. SOUL OLDIES zijn zelfs nog goed te combineren met disco, rock & roll en andere swingende muziek.  Zowel via de BRT als de omroep in Hilversum wordt aan deze soort muziek weinig of bijna geen aandacht besteed. Voor diegenen die deze muziek willen proeven, raden wij aan zo'n typische Oldies-discotheek te bezoeken.